Založ si blog

Blahoslavení tí, čo šíria pokoj…

,,Slovo má ľahkosť vetra a silu hromu“

Viktor Hugo

Nie som jeden z tých čo majú za potrebu presviedčať iných o svojej pravde, lebo viem, že aj ja sa môžem mýliť. Som za to, aby každý hľadal pravdu sám. Túto úvahu ponúkam na malé zamyslenie sa nad tým, čo každý z nás môže urobiť pre seba a lepšiu spoločnosť v akej žijeme a nech už každý sám zhodnotí do akej miery je závažné to, čo zo mňa vypadlo. Trošku dlhšie, ale tak do konca lockdownu času dosť :).

Čím viac sa nad všetkým zamýšľam, tým menej tomu rozumiem. Na jednej strane nám tu akýsi COronaVIrus Disease 20-19 likviduje telesné zdravie, duševné zdravie i ekonomiku, nemocnice nám kolabujú a zdravotníci melú z posledného. Na druhej strane úmrtnosť k dnešnému dňu 1,36% a nespočetné množstvo ľudí, ktorý vírus porazili bez väčších ťažkostí. Na jar čísla maličké, v zime výbuch. Hlavný infektológ Herr Matovič sa vyjadril, že vírus nezoslabol. Tak sme potom zoslabli my. A keďže umiera toľko ľudí, koľko umiera, dospel som k záveru, že kovid potrebuje silného spojenca. A tým neboli lyžiarske strediská, kostoly, obchody, Sulík, počasie, či nedodržiavanie hlavného prikázania R-O-R . Je ním stres.

Ak krásnej žene jej milovaný chlap neustále nadáva, že je tučná, nepotrvá dlho kým jej sebavedomie padne na bod mrazu. Ak vie perfektne variť a chlap stále kritizuje jej jedlo, nepotrvá dlho kým s varením skončí. Ak je smutný človek v partii veselých ľudí, ľahko ho prejde smútok. Ak sa veselý človek dostane do partie depkárov, onedlho sa sám bude topiť v depkách. Čo sa stane s človekom, ktorý je už viac ako 9 mesiacov vystavený agresívnemu nátlaku negatívnych emócii zo strany médií, politikov a odborníkov?

Áno presne tak, tieto všetky možné negatívne emócie ho ovládnu na čele so strachom. Strach je jedno zo synoným negatívneho stresu., ktorý oslabuje imunitu. A je to nielen nástroj na ovládanie ľudí, ale aj zabijak našej mysle a tela. Neviem či na toto Igor zabudol, ale viem, že keby som ho ešte bral vážne a chcel by som sa báť, neviem či by som si zapol horor alebo jeho tlačovku.

Podľa výskumu jednej Americkej lekárskej spoločnosti ešte v roku 2008 je chorobnosť a úmrtnosť na choroby spojené s negatívnym stresom alarmujúca. Až 75% návštev doktora je spojených so stresom. Stres je hlavným faktorom, ktorý zapríčiňuje úrazy a samovraždy a prispieva k úmrtiam na rakovinu, srdcové choroby, cirhózu pečene a aj na dýchacie ochorenia (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3341916/). Môžme si teda predstaviť ako pôsobí stres na človeka, ktorý chytí kovid. Človek je stavaný na to aby krátkodobý stres zvládal. Dlhodobý sa už prejavuje na jeho zdraví. Ako chrípka, migréna, bolesti chrbtice, či prechladnutie. Stres má tri fázy. Prvá je normálka, s tým sa stretne každý z nás, keď len začíname cítiť, že veci nám prerastajú cez hlavu. Ak však faktory spôsobujúce stres, čiže stresory, trvajú dlhodobo ideme do druhej fázy, tá vedie k frustrácii, ktorá vedie k agresii a tretia fáza už škodí telesnému zdraviu. Podľa americkej kresťanskej doktorky Caroliny Leaf, druhá a tretia fáza stresu už predstavujú zajatie mysle i tela v toxickom myslení. Do akej fázy nás dohnali, nech si vyberie každý sám. Ak na toto Igor a spol. zabudli, pripomeňte im to niekto, veď im tak záleží na našom zdraví. Doktor Bruce Lipton na krátkom pokuse pekne popisuje čo robí s mozgom človeka strach a čo láska ( 4.-7. odsek pod druhou otázkou https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438088/). Študoval som si stránku korona.gov a o negatívnom vplyve stresu na zdravie sa tam samozrejme nepíše ani slovko. Iba v súvislosti s domácim násilím.

Doktorka Caroline Leaf zachádza ešte ďalej. Vo svojej knihe Zapnete si mozek tvrdí, že spôsob akým človek myslí mení jeho mozog aj telo. Tým pádom vie vlastným spôsobom myslenia predchádzať mnohým ochoreniam, no pri negatívnom toxickom spôsobe myslenia si vie veľmi uškodiť. Spôsob nášho myslenia mení štruktúru nášho mozgu a to vie potom ovplyvniť naše zdravie. Je dobré si na toto spomenúť pri sledovaní spravodajstva, či tlačoviek. Všetky správy sú prezentované tak aby vyvolávali v ľuďoch strach a stres a že iba očkovanie nás zachráni (Btw. vakcínou, ktorá nemusí ochrániť každého, ktorá chráni len ,,možno“. To netvrdím ja, ale americká vládna agentúra pre kontrolu potravín a liečiv FDA (https://www.fda.gov/media/144414/download). FDA schválila vakcínu od Pfizeru len na núdzové použitie, a pripúšťa, že doteraz zistené vedľajšie účinky nemusia byť všetky). Neustále iba čísla nakazených, čísla mŕtvych, opatrenia, mutácia vírusu, taká krajina lockdown, taká osobnosť má koronu a tento zomrel na koronu a plniace sa nemocnice, unavení zdravotníci… Všetko sú to správy čo vyvolávajú negatívne emócie. Netvrdím, že klamú, ale v tých správach nie je kúsok optimizmu a povzbudenia. Žiadne ľudia nebojte sa, stres vám škodí, posilňujte imunitu, buďte opatrní, ale nepodliehajte strachu. Človek, ktorý tieto správy nekriticky prijíma, si negatívne emócie ukladá v podvedomí a strach sa v ňom zakoreňuje. Podľa Caroliny Leaf, tvoria naše myslenie tri časti. Až cez 90% celkovej aktivity našej mysli tvorí nevedomé myslenie, ktoré poháňa vedomú časť nášho myslenia, čo je takmer 10% a iba maličká časť percenta tvorí výstup, ktorým sa vyjadrujeme a prijímame podnety zvonka. Teraz si predstavme, keď vieme, že mozog pracuje 24 hodín denne, čo s človekom robí keď sa mu len do vedomej časti myslenia neustále ukladajú všadeprítomné negatívne emócie vysielané politikmi, odborníkmi a médiami. Úzkosť, nervozita, obavy, netrpezlivosť, strach, napätie, nepokoj. To všetko sú synonymá stresu. Tieto negatívne emócie sa v ňom zakoreňujú, spôsobujú toxické myslenie a to škodí aj telesnému zdraviu človeka. A taktiež priveľa negatívneho myslenia spôsobuje depresiu. Sám mám skúsenosť s tým, že keď som celý deň pracoval s kolegom, obaja s maskou pod nosom a na druhý deň od našej smeny kolega ľahol do postele s kovidom, sa mi srdce tak rozbúšilo, že mi išlo z hrude vyskočiť. Nebol som schopný normálne myslieť a mráz mi behal celým telom. Nechápal som to, veď ja sa kovidu nebojím… PCR test bol ale negatívny ako všetky, ktoré som doteraz absolvoval.

Človek by povedal že celkom banalita, alebo samozrejmá vec, načo toľké kecy o tom. No stresu pripisujem oveľa silnejší vplyv na naše zdravie ako sa zdá, zvlášť teraz v čase kovidu, Hlavne preto keď vidím čo sa okolo mňa deje. A nestíham vychádzať z úžasu. Hlavne Igor Matovič medzi ľudí zasial taký stres a takú nenávisť, že človek sa dnes hockde už ani nemôže vyjadriť bez toho aby neschytal nejakú urážku, nálepku alebo aby ho niekto nevymazal z priateľov. Niektorí ľudia sa pod vplyvom strachu a nepokoja v srdci menia na zvieratá. Fyzické útoky pre rúško, či už ho človek má alebo nemá, lekári odmietajúci ošetriť deti bez testu rodičov, izolácia detí v škole, ktoré nezvládajú nosiť rúško, nevpustení dôchodcovia do obchodov bez testu, ktorý nemuseli mať, rozhádané rodiny, likvidované vzťahy, vzájomné udávanie sa a do toho všadeprítomný stres, strach a nenávisť. Samozrejme, že našim politikom takáto atmosféra buď nevadí, alebo to dokonca podporujú ako napr. Igor Matovič, ktorý vyzýval ľudí na udávanie sa, čiže likvidovanie si vzťahov a zašiel tak ďaleko, že strašil už aj deti (,,…môže sa stať že dieťa prinesie zo školy kovid a doma zabije babku“…Bože môj…dúfam, že toto žiadne dieťa nepočulo!).

Nerád konšpirujem, tak len pár otázok. Prečo keď tak veľmi našim autoritám záleží na našom zdraví, tak nám doslova devastujú našu psychiku neustálym strašením a zasievaním nepokoja do spoločnosti a do našich myslí? Uvedomujú si čo toto strašenie robí s ľuďmi najmä so slabšou povahou? Prečo ľudí nenabádajú k zdravému životnému štýlu, k zdravej strave, k športu, k vychádzkam do prírody na vzduch, k užívaniu vitamínov, k dostatku spánku, k dbaniu na duševný pokoj? Stálo by ich to niečo? Prečo sú schopní vyhadzovať ťažké desiatky miliónov na testy, ale nie sú ochotní nakúpiť ľuďom vitamíny? Neviem aké sú skúsenosti iných ľudí, ale ja som pár ľudí zo širšieho okolia mal v nemocnici s kovidom a všetkých tam dopovali vítamínom C a D. Na stránke korony sa môžme dočítať odporúčanie, že keď dostaneme kovid, okrem iného máme užívať vitamíny. Vysvetlí mi niekto akú má logiku, že nikto z tých, ktorým vraj záleží na našom zdraví nikde neodporúča užívať tieto vitamíny ako prevenciu a ani stránka korony, aby sme v prípade nakazenia sa obišli čo najlepšie??? A o rúškach vedia básniť na tlačovkách neustále?

Koniec koncov to, že Igor Matovič nešíri pokoj, to ma neprekvapuje, z toho už dlhé roky nepokoj sála jak radiácia z Černobyľu. Ten len otvorí ústa, už som v strese. On nebol schopný ani zaželať ľuďom pekné Vianoce v poslednej predvianočnej relácii a neustále blúznil o stovkách mŕtvych a o tom, že Sulík je idiot. Médiá tak isto, pre ne čím horšie, tým lepšie. Ale to, že sa k povzbudzovaniu ľudí nehrnú ani kresťanskí politici to mi už hlava neberie. Chápem, že sa im do toho nechce, lebo ľudia ich zožerú v komentároch. Ale to sa už bude diať stále, nech urobia hocičo. Sami ste si predurčili tento osud.. Keď môže váš šéf vypisovať sprostosti na Facebooku každý deň, môžete aj vy pridávať príspevky a nahrávať videá na povzbudzovanie ľudí. Šírenie pokoja v náplni vašej viery.

Som si istý, že keby to s nami mysleli úprimne, tak na každej tlačovke povzbudzujú ľudí a nabádajú ich k posilňovaniu imunity. A v správach by sa v pravidelnom intervale, tak ako sa objavujú čísla nakazených a mŕtvych, objavovali informácie čo robiť pre svoje zdravie ak sa človek nakazí a ako si budovať imunitu. A nie len zavrieť sa do domáceho väzenia. Veď len raz Krajniak vytiahol vitamín D na tlačovke a o pár dní už boli články na internete ako ľudia vyrabovali Dčko z lekární. Už len pri tomto fakte je na mieste sa pýtať: Koľko životov by sa zachránilo ak by ste ľudí od samotného začiatku pandémie nabádali k posilňovaniu imunity, minimálne tak často ako ich vyzývate nosiť rúška? Netuším ani ja, ale pri doterajšej úmrtnosti vraj 1,36% si myslím, že to stojí za zamyslenie. Nie som žiaden popierač, ani hoaxer, uvedomujem si nebezpečenstvo vírusu. Preto svoju imunitu si tento rok chránim tak ako nikdy predtým. Hlavne vitamínom C (cca 1,5 gramu denne, rozdelený na viaceré denné dávky, vždy s jedlom) a vitamínom D. Jem oveľa viac ovocia, zeleniny, viac cvičím, chodím na vzduch, viac dbám na duševný pokoj. Napriek tomu, že sa kvôli práci vo veľkom pohybujem medzi ľuďmi a nám tu zúri vírus, cítim sa skvelo, som zdravý ako rybička a aj celé moje blízke okolie, takže som nikoho nemohol nakaziť bezpríznakovým priebehom.

Na jar sme vtedy ešte krátkodobý stres zvládli. Mnoho ľudí žilo predtým uponáhľaný život. Počas prvého lockdownu si v karanténe oddýchli, šili si rúška, tlieskali zdravotníkom na balkónoch a na internete kolovali memečka, ktoré ma vždy rozosmiali. Do toho prichádzala jar, slniečko, ľudia čerpali síl v prírode. Dnes je v spoločnosti zakorenená nenávisť a strach. Čísla máme neskutočne vysoké, počasie je odporné, do prírody sa ťažko chodí tým menej zdatným, korona sa neustále valí na nás z každého prístroja ktorý zapneme a s ňou aj všetky negatívne emócie. Ľudia sú z toho už psychicky vyčerpaní veď 9 mesiacov vkuse všade len vírus a mŕtvi a nakazení a od rána do večera. Odstupy a izolácia od ľudí nám oslabujú dušu. Vyzerá to tak, že ak sa niečo zásadné nezmení, tak celú zimu tu bude úderná dvojka kovid – stres kosiť ľudí hlava-nehlava, mladých i starých, bohatých i chudobných, dobrých i zlých. Ľudia a hlavne slabšie povahy už nevládzu, ich telesné zdravie je pod vplyvom dlhodobého stresu a izolácie oslabené a keď prídu do kontaktu s kovidom, nie sú schopní sa mu brániť. Zomierajú prevažne starí ľudia, ktorí majú nielen slabšie zdravie, ale je ich aj ľahšie vystrašiť. A keďže naše kapacity nevyzývajú ľudí k posilňovaniu imunity, tak sa dá ľahko predpokladať, že mnoho ľudí tak nerobí. Sám takých poznám. A keď sa slabšia povaha dostane do nemocnice, tak už je zle. Sám mám bohaté skúsenosti s tým ako vplýva nemocničné prostredie na psychiku človeka, lebo som v detstve mnoho času strávil v nemocnici. A potom som bol každú chvíľu chorý a veľmi veľa vymeškával zo školy a až dnes viem, že to bola vec psychiky. Keď je starší človek vystresovaný, oslabený, chytí kovid, ide do nemocnice a ešte keď sa k tomu nebodaj pripojí syndróm bieleho plášťa tak sa naozaj bojím, že taký človek už je jednou nohou v hrobe.

Keďže skôr Dunaj otočí svoj prúd vody, ako politici a médiá prestanú šíriť strach a nepokoj, musíme si poradiť sami. Musíme oslobodiť svoju myseľ a vyradiť strach z repertoáru emócii. Strach je snáď najobmedzujúcejšia emócia. Musíme začať makať na svojom EQ, učiť sa ovládať emócie, lebo tie ovplyvňujú aj naše rozhodnutia aj našu komunikáciu, musíme si vybudovať imunitu pred správami a tlačovkami, lebo nikto si nezaslúži mať svoju psychiku v rukách iných. Musíme si strážiť pokoj. Nemôžme zabrániť vtákovi pristáť na našej hlave, ale môžeme mu zabrániť v tom, aby na nej začal budovať svoje hniezdo. Nezabúdajme na silu nevedomého myslenia, neprepadnime negatívnemu mysleniu.

Táto negatívna atmosféra v spoločnosti tiež neprospieva našej mysli. Zlá správa je, že keď budeme čakať od iných, že sa začnú lepšie správať, ostaneme sklamaní. Musíme začať od seba. Neodpovedať zlým na zlé, mať rešpekt ku všetkým. Myslieť na to, že každý človek si niečím prechádza, má svoje problémy, ktoré iní nevidia, niečo ovplyvňuje jeho osobnosť a preto má také názory aké má. Ak ideme do debát, musíme byť vybavení argumentami a rešpektom. Nosme v srdci lásku, lebo keď v nás tá klesá, všetko zlo stúpa. Keďže rozhádaná spoločnosť vyhovuje len kovidu a vláde, prilievaním oleja do ohňa nič nevyriešime. Sú spôsoby ako vnášať pokoj aj sebe aj ostatným:

  • ako kresťan Boha dávam na prvé miesto, čiže modlitba, čítanie Sv. Písma, pristupovanie k sviatostiam, snaha konať stále dobro, šíriť pokoj
  • utíšenie sa, vypnúť myseľ každý deň aspoň na pár minút, vhĺbenie sa do seba
  • prekonávať izoláciu jak sa dá v rámci možností – Skype, Whatsapp, Messenger, písať si , volať si…izolácia nie je prirodzená pre človeka a keď si ju osvojí, začne chradnúť
  • dostatok spánku
  • plánovanie si príjemných vecí dopredu. Aj ich očakávanie, tešenie sa na ne a ich vizualizácia má na náš mozog pozitívny vplyv
  • zámerné robenie dobrých skutkov, prispieva to k duševnej pohode
  • byť pozitívne naladený a šíriť optimizmus ďalej do spoločnosti. Treba myslieť stále pozitívne, prospeje to zdraviu, aj vašej spoločnosti
  • tento čas prehlbuje závislosti – zaháňať nudu a bojovať proti nim, lebo nám rozožerú dušu jak parazit
  • cvičenie a šport. Posilňuje motiváciu a sebaovládanie, zmierňuje stres a úzkosť, pomáha proti depresii a samozrejme prospieva i telesnému zdraviu
  • urobiť si radosť nejakou aktivitou, zážitkom, či niečo pekné si kúpiť. Aby mohol človek správne emočne fungovať, musí sa pohybovať vo všetkých troch emočných dimenziách. To sú extáza (pozdvihnutie emócii), stabilný výkon a ponorenie sa do seba
  • pozerať na ťažkosti, problémy a prekážky ako na príležitosti sa niečo naučiť.
  • treba si pamätať, ale netreba sa trápiť rečami tých, čo by ľudí s iným názorom chceli posielať do rozvojových krajín.
  • pobyt v prírode
  • chrániť si svoje vzťahy, ľudia sú stvorení na to aby žili vo vzťahoch. Oplatí sa zachovať si svoju tvár, lebo mnoho inteligentných ľudí sa raz bude hanbiť za to, že sa nechalo strhnúť vlnami strachu a nenávisti, aké nás tu teraz bičujú. Môžeš mať slávu, peniaze, zdravie aj patent na pravdu, ak nemáš vzťahy, tak si nikto. Človek by aj povedal, že táto kríza pekne ukáže čo sa v ľuďoch skrýva. Niektorí za to žiaľ zaplatia pridraho ako napríklad týrané ženy.
  • zachovávať jednotu osobnosti a nepodliehať stádovitému mysleniu. Dvaja kamaráti dvoch rozdielnych názorov sa v diskusii na internete dokážu posekať a aj ukončiť vzťah. Ak sa kľudne osobne porozprávajú, s veľkou pravdepodobnosťou dôjde k vzájomnému pochopeniu. Je úplne v poriadku, že ľudia majú rozdielne názory. Keď nie sú odborníci jednotní, ako môžu byť obyčajní ľudia jednotní? To čo nie je v poriadku je, že tie názory si nedokážu vymeniť bez útokov. (Nie hnevať sa, nie plakať – ale pochopiť. Baruch Spinoza)
  • rob druhým tak ako chceš aby druhí robili tebe. Ak nechceš schytávať nálepky, tak ich nerozdávaj
  • z dlhodobého hľadiska vyradiť zo svojich playlistov piesne s negatívnym posolstvom, negatívnymi textami a naopak počúvať pozitívne piesne, lebo čo počúvame, to sa ukladá v našom podvedomí.
  • a plno iných ďalších metód…

No a samozrejme dbať na svoju imunitu, budovať ju užívaním vitamínov (zvlášť keď je telo v strese, či keď nastupuje choroba, zvýšiť dávku vitamínu C, aj na niekoľko gramov denne, kým vás nepreženie, tak telo ho vstrebalo + samozrejme vitamín D), vyváženou stravou, ovocím a zeleninou, športom, cvičením, dostatkom spánku, pobytom v prírode, duševným pokojom atd atd. V zdravom tele, zdravý duch. Prečo sa tieto informácie nedozvedám z TV, keď nám ide o zdravie, netuším.

Áno, čiže týmto príspevkom chcel básniť povedať, že stres je dnes najväčším spojencom kovidu. A ten šíria najviac politici a médiá. Samozrejme každý sa môže hocikde a hocikedy nakaziť, ale keď vidíme percentá úmrtnosti, vidíme, že to ako si každého telo poradí s kovidom, má často vo svojich rukách. Každý je sám strojca svojho šťastia.

Modlím sa za zdravotníkov a všetkých dobrovoľníkov, aby mali síl zvládnuť nasledujúce mesiace, majú môj veľký rešpekt, obdiv a súcit a tak isto sľub že ja im určite nepridám starosti svojou prítomnosťou. A nielen preto, že som poistený v Rakúsku :-). A tým tam hore, ktorí nás vedú a sú zodpovední za toľké životy, hlavne starých ľudí a detí, ktorým likvidujeme budúcnosť, keď im ničíme detstvo, prajem aby sa čo najskôr postavili pred súd a tak isto každý, kto sa čo i len ticho podieľa na tomto démonizme. Lebo vírus môže zabiť telo, ale vy zabíjate dušu. A raz pred 2000 rokmi nám ktosi múdry odkázal pred kým sa treba chrániť. Pokiaľ nezačnete na tlačovkách ľudí povzbudzovať, šíriť pokoj a hlavne nabádať ľudí k posilňovaniu imunity a to minimálne tak často ako ste ich doteraz nabádali nosiť rúška, tak dovtedy vám neverím a nemám pred vami žiaden rešpekt. Lebo keď chrániť zdravie, tak komplexne. Som si istý, že aj keby sme tu mali vírus, ktorý by zabil každého druhého človeka, ktorého lapne, tak treba ľudí povzbudzovať, spájať a dodávať im nádej, lebo cesta strachu a nenávisti vedie vždy len do pekla.

Nech už každý kto sa dočítal až sem zváži či na tom je niečo pravdy alebo je to úplná kravina. Ja som sa pozrel na vec iba z jedného uhla pohľadu, lebo nad tým čo vystrája táto vláda sa už ani nevládzem zamýšľať. V každom prípade myslím, že keď v spoločnosti zaznie hlas vyzývajúci na vzájomný rešpekt a pokoj, že tým nič nepokazí. Lebo ako ja pozerám na dnešnú spoločnosť, tak sa mi zdá, že potreba pokoja je oveľa väčšia ako potreba nenakaziť sa koronou. Koronakríza pominie, ale kto sa ako kedy zachoval, to nám z pamäti nikto nevymaže. Som si istý, že keď bude v nás a medzi nami pokoj, lepšie zvládneme bojovať proti vírusu, lepšie zvládneme prežiť opatrenia a nebudú ani také početné protesty ako boli doteraz. Ovšem ak nás nenechajú ekonomicky úplne kľaknúť. Nemôžme si vyčerpať limity našej psychiky, lebo po kovidovej kríze, príde ešte ekonomická.

Blahoslavení tí čo šíria pokoj, lebo ich budú volať Božími synmi. (Mt 5,9)
Život sa skladá 10% z toho, čo sa mi prihodí a z 90% toho ako na to zareagujem. (Charles Swindoll)
Zmeň vzťah k veciam, ktoré ťa znepokojujú a budeš mať od nich pokoj. (Marcus Aurelius)
Strach je iba natoľko účinný, nakoľko mu to dovolí naša myseľ.(Japonské príslovie)

Diablov experiment

08.04.2021

V nadväznosti na blog (https://lukas77s.blog.pravda.sk/2021/03/11/kolektivna-agresia/), v ktorom som popisoval dehumanizačné javy v spoločnosti, ktoré sa dejú keď ľudia podľahnú davovej psychóze a v ktorom som popísal jeden psychologický experiment, nad ktorým by sa mal každý zamyslieť, by som rád dal do pozornosti ďalší experiment, pre tých, ktorí nepoznajú. Diablov [...]

Odpustiť ≠ zabudnúť. Je to proces.

04.04.2021

Odpustenie je téma, ktorá je pre medziľudské vzťahy maximálne nevyhnutná. A teraz v čase pandémie vírusu, pandémie strachu, pandémie davovej psychózy, pandémie likvidovania medziľudských vzťahov, či v čase pandémie úplného ignorantstva, ale aj v čase slávenia Veľkej Noci, môže byť téma odpustenie o to dôležitejšia, pre ďalšie fungovanie našich vzťahov. Keď si [...]

Kolektívna agresia

11.03.2021

Jedna z knižiek, ktorým sa aktuálne venujem sa volá Přehled psychologie, preložené z nemeckého originálu Projekt Psychologie, vydanie piate. V Rakúsku doporučená ako učebnica pre stredné aj vysoké školy. Najnovšie ma v nej zaujala pasáž o kolektívnej agresii, celkom aktuálna téma. Obzvlášť závažné následky majú tie formy agresie, ktoré nie sú vyjadrované na rovine [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41464x
Priemerná čítanosť článkov: 3769x

Autor blogu

Kategórie